Zoznam produktov značky Tullibardine
História spoločnosti Tullibardine ako miesto prípravy a destilácie je jednou z najstarších v Škótsku, ktorá siaha až do 15. storočia. Príbeh sa začína v roku 1488, keď sa pred jeho korunováciou zastavil mladý kráľ Jakub IV. v Škótsku, aby si kúpil pivo od miestneho pivovaru. Tento pivovar bol známy výrobou kvalitného piva v dôsledku miestneho zdroja vody. Do roku 1503 im kráľ udelil kráľovskú listinu. Bolo to v roku 1947, keď William Delmé-Evans začal prevádzať tento pôvodný pivovar na liehovar Tullibardine. Pri testovaní vody z blízkych prameňov Delmé-Evans vedel, že našiel ideálne miesto na destiláciu whisky.
Voda pochádza z okolitých ochilových vrchov, čerpaná z rieky Danny Burn. Tieto vrchy, ktoré sa tu vytvorili pred viac ako 400 miliónmi rokov, s vrstvami čadiča a červeného pieskovca, sú dobre známe pre zlato, ktoré sa z nich kedysi ťažilo. Priezračnej vode, ktorá nimi preteká, bude trvať 15 rokov, kým sa dosiahne rieku Danny Burn. V roku 1979 sa začala voda z tejto rieky fľašovať.
Ako rodinná nezávislá pálenica veria, že robia veci tradičným spôsobom, rešpektujú svoje dedičstvo a dívajú sa do budúcnosti. Akonáhle je whisky destilovaná, potrebuje na vyzretie sud. Odborníci vyberú jedenkrát naplnené sudy z najlepších liehovarov na bourbon, aby vytvorili typického tullibardínskeho suveréna. Potom sú vybrané barikové sudy, Rokfortské guľatiny a sudy po sherry z európskych zámkov. Sú použité iba jedenkrát naplnené sudy, aby whisky získala maximálnu chuť a farbu. To je dôležité, pretože počas procesu výroby whisky bude až 70% arómy a farby pochádzať z dreva.
S pridaním fľaškovne ide teraz o jednu z mála páleníc v Škótsku, ktorá destiluje, zreje a fľašuje všetko na mieste, čo dáva úplnú kontrolu nad týmto procesom.