Oleje a ocoty

Nenápadní pomocníci v kuchyni, oleje a octy, dodajú jedlu tú správnu iskru. Sú výbornými dochucovadlami omáčok či šalátov, ale aj súčasťou múčnikov a dezertov. Jemne doladia a prepoja chute pokrmu a doprajú vám ten pravý gastronomický pôžitok. Spektrum olejov a octov je naozaj široké- nespočetné množstvo druhov nachádza svoje využitie nielen v gastronómii, ale aj v rôznych iných odvetviach ľudskej spotreby.

Z radu olejov je veľmi obľúbený olivový, ktorý vzniká lisovaním olív- plodov olivovníka. O jeho blahodárnych účinkoch na organizmus sa vie už stáročia. Je základom stravy v stredomorských krajinách typických dlhovekosťou, čo vypovedá o jeho pozitívnom vplyve na kvalitu života ľudí. Olivový olej je tak nie len chutnou, ale aj veľmi prospešnou ingredienciou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni.

Z radu octov vyniká najmä ocot balsamico. Táto pochutina má pôvod v Taliansku a vyrába sa z hrozna odrody Trebbiano pestovaného v oblasti Modena alebo Reggio Emilia. Svoju charakteristickú chuť a štruktúru získava niekoľkoročným zrením v drevených sudoch. Využíva sa najmä ako ochucujúca prísada do jedál, ktorým dodá svoju typickú sladkastú, ľahko korenenú chuť bez silnej kyslosti. Taliani ho radi pijú aj ako samostatný nápoj.

Balsamico však existuje aj vo forme krému, typického svojou vyššou hustotou. Takéto balsamico vzniká zahusťovaním octu tak, aby bola pôvodná chuť a štruktúra zachovaná. Krémy majú, narozdiel od octov, lepšie využitie pri dekorovaní teplých a studených pokrmov, ktoré obohacujú o svoju charaktersitickú jemnú chuť. Okrem klasickej formy dnes už existujú rôzne aromatizované druhy napríklad s malinami, pomarančom či figami- každá z príchutí dodá krému jedinečný osviežujúci podtón.

Vyberte si z našej ponuky olejov, octov a krémov a precítťe lahodnosť, ktorú vďaka nim vaše jedlá získajú. Obohatťe si jedálniček o zaujímavé produkty z našej ponuky a objavte tak nové chute, ktoré so sebou prinášajú.

Zobrazené 1 - 3 z 3 položiek
© 2009-2017. Higher s.r.o. Všetky práva vyhradené