Pivo Trappistických mníchov

06.04.2017, komentárov 0, v kategórii Nápoje

Pivo Trappistických mníchov

Mnísi sa odjakživa venovali vareniu piva. Husté a silné pivo sa nazývalo „židovským chlebom“  a podporovalo silu bratstva počas dlhých pôstov.  Dnes trapistické pivo vzniká v jedenástich kláštorných pivovaroch. Sú pod prísnym dohľadom mníchov- trapistov pri cisterciánskych kláštoroch. Každý kláštor vyrába len svoj originálny druh piva. Trapistické pivo je tak rozmanité a prekvapujúce ako svet okolo nás. Jeho farba môže varírovať od svetloslamenej až po takmer čiernu. Môže to byť  veľmi ľahké ale aj ťažké a silné. Božský, zvrchu kvasený, nápoj zreje vo fľašiach a z roka na rok dozrieva a silnie.

S cieľom získať od Medzinárodnej Trapistickej Asociácie (International Associtaion Trappist- ITA) právo, aby mohlo byť na etikete označenie „Authentic Trappist“, je nutné, aby sa pri výrobe dodržiavalo niekoľko špecifických podmienok.

1. Pivo má byť vyrábané priamo v kláštore alebo v jeho bezprostrednej blízkosti.

2. Musí sa výrabať podľa receptov mníchov alebo pod ich prísnym dohľadom.

3. Cieľom varenia piva by nemali byť zisky a tržby za pivo musia byť použité na zveľaďovanie opátstva a dobročinné účely.

Trapistické pivovary sa nachádzajú v starobylých kláštoroch katolíckeho rádu Trapistov, a varia pivo pod ochrannou známkou „Authentic Trappist Product“.

Trapistický rád pôvodne pochádza z Cisterciánskeho kláštora La Trappe vo Francúzsku. Rozličné Cisterciánske kongregácie existovali veľmi dlho. V roku 1664 opát z La Trappe nadobudol pocit, že Cisterciáni sa stávajú príliš liberálnymi, preto v kláštore zaviedol nové- prísnejšie pravidlá. Od tých čias sa dosť zmenilo a veľká časť pravidiel bola vypustená. Avšak základný princíp, že kláštory majú byť sebestačné, sa dodržiava dodnes.

Kláštorné pivovary odlišných náboženských rádov existovali v rámci celej Európy už od stredoveku. Od absolútneho začiatku bolo pivo varené vo francúzskych Cisterciánskych kláštoroch, napríklad v kláštore La Trappe vo francúzskej obci Soligny. Tento kláštor mal svoj pivovar už v roku 1685. Spolu s Trapistami odchádzajúcimi za hranice Francúzska sa šírili aj pivovary.

Trapisti, tak ako aj mnoho iných náboženských rádov, pôvodne varili pivo aby nakŕmili komunitu s ideou sebestačnosti. Bohužiaľ, mnoho Trappistických kláštorov bolo zničených počas Francúzskej revolúcie a taktiež I. a II. Svetovej vojny.

Dnes je aktívných 11 Trappistických pivovarov:

- 6 v Belgicku (Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval, Achel)

- 2 v Holandsku (La Trappe, Zundert)

- 1 v Rakúsku (Engelszell)

- 1 v Taliansku (Tre Fontane)

- 1 v USA (Spencer)

Všetky trappistické pivá sú zhora kvasené a dokvášané vo fľaši. Trapistické pivovary využívajú rozmanitý systém pomenúvania rozličných pív, ktorý sa spája s ich relatívnou silou.

Najlepšie známy systém, kde sa pivá pomenúvavajú Enkel (Single), Dubbel (Double), Tripel (Triple) a Quadrupel. Tieto pojmy zhruba označujú množstvo sladu. Farba môže byť využitá aj ako indikátor odlišných typov. Rozlišovanie podľa farieb pochádza z čias, kedy na fľašiach ešte neboli etikety a druh piva bolo možné spoznať len podľa farby vrchnáku. Napríklad etikety pivnej značky Chimay sú založené na farebnom systéme (v rastúcom poradí sily je to červená, biela a modrá etiketa). Pivo Westvleteren si zachovalo vzhľad bez etikiet dodnes. 

Trapistické pivá Trappistes Rochefort, Westmalle a La Trappe môžete zakúpiť aj u nás.

 

© 2009-2017. Higher s.r.o. Všetky práva vyhradené