Karpatská perla: poklad z vinohradov

13.06.2018, komentárov 0, v kategórii Značky

Karpatská perla: poklad z vinohradov

Tak, ako je báseň stelesnením myšlienok, pocitov a usilovnej práce básnika, presne tak je víno výsledkom vinárskeho umenia. Pohár vína k večeri vždy poodhalí svoju typickú chuť či arómu a tým skúsenejším „čitateľom“ aj množstvo tajomstiev. Za zrodom božského nápoja stoja zanietení vinári, ktorých snahou je vyprodukovať vo svojich vinárstvach vždy to najlepšie. V tomto článku si priblížime jedno z veľmi úspešných a obľúbených slovenských vinárstiev.

 

Ako sa to celé začalo

Rodinné vinárstvo Karpatská perla, sídliace v malebných Šenkviciach, bolo založené manželmi Margitou a Ladislavom Šebovcami. Myšlienka spoločného vinárstva sa pomaličky začala rodiť už v roku 1983, tesne po ich svadbe, kedy začali vypomaháť s výrobou vína u Margitiných rodičov. Osem rokov rôznych pomocných prác súvisiacich s procesom výroby vína im ponúkli skvelý odrazový mostík pre založenie vlastného podniku. Nadobudli veľa potrebných znalostí a zručností. Myšlienka na osamostatnenie sa tak v roku 1991 premenila na skutočnosť.

 

Na vlastných nohách

Začiatky vlastného podnikania sa odohrávali v pivniciach novopostaveného domu. Odtiaľ pochádza aj prvý vinársky úspech mladého vinárstva v podobe odrodového vína Rýzlingu rýnskeho. Čoskoro už pivnice rodinného domu nepostačovali potrebám mladého rozvíjajúceho sa vinárstva a tak sa Šebovci v roku 1994 presunuli do Pezinka, kde v prenajatých priestoroch po strýkovi výroba fungovala nasledujúce štyri roky.

Prvým vínom, ktoré získalo uznanie, bol Muškát moravský. Ocenenie si vybojoval na Pezinskej Vinofore, kde sa presadil ako najlepšie mladé víno. Fľaše v tom čase získali aj etiketu, vtedy s grafikou Olivera Solgu, neskôr to boli grafiky Karola Félixa. Slovenské výtvarné umenie spod rúk mnohých výtvarných umelcov sa na obaloch vín Karpatskej perly pýšilo ešte ďalších 10 rokov. V súčasnosti je tieto diela možné obdivovať v priestoroch vinárstva.

Pretieklo veľa vody (aj vína) a opäť prišiel čas rozšíriť prevádzku a tak sa budova bývaleho družstva v Šenkviciach stala dejiskom výroby a za plnej prevádzky bola postupne rekonštruovaná.

V roku 1998 pribudli do pivníc moderné technológie ako ležanie v bariku či vinifikácia. Veľkým pomocníkom a učiteľom bol Margitin strýko Ing. Peter Záruba, ktorý mal v nových postupoch, prichádzajúcich najmä zo zahraničia, skvelý prehľad. Nadobudnuté vedomosti, ktoré im odovzdal, boli jedným z dôležitých pilierov, podopierajúcich ich budúce podnikanie.

Snaha produkovať len kvalitné vína so sebou prinášala množstvo nevyhnutných zmien- výmena nepostačujúcich pivníc a skladov či kúpa pozemku neďaleko Svätého Martina. Ten je dnes známy ako ich najväčšia vinica Suchý vrch, odkiaľ pochádza veľké množstvo vín z produkcie Karpatskej perly.

Vývoj vinárstva sprevádzali, prirodzene, úspešné aj neúspešné časy. Začiatky vinohradu Suchý vrch boli ťažké, pri prvom sadení v roku 2000 sa štvrtina viniča neujala. Výsadba zvyšku sa tak musela odložiť na neskoršiu dobu. Financovanie potrebných investícií si Šebovci zabezpečovali pomocou pôžičiek a eurofondov. Peniaze smerovali najmä na účel rekonštrukcie a prestavby budov, výsadbu a zabezpečenie potrebnej vinárskej a vinohradníckej techniky. 

Tieto zásadné opravy prebiehali v rokoch 2006 až 2008 a išlo o naozaj rušné obdobie, na konci ktorého však stála odmena v podobe kolaudácie zrekonštruovaných priestorov a otvorenia rozhľadne s výhľadom na Malé Karpaty. Rozhľadňa, na ktorú sa dostanete vyšliapaním 99 schodov, sa v súčasnosti teší veľkej obľube návštevníkov vinárstva.

V súčasných priestoroch sa okrem vinotéky nachádza aj špecializovaná degustačná miestnosť, tzv. Degustačka či romanticky ladená Tančiareň, kde môžu novomanželia so svojimi hosťmi osláviť začiatok novej etapy života.

 
Ocenenia, nie len za víno

Budova firmy Karpatská perla si vďaka svojej výnimočnosti zaslúžila prestížne architektonické ocenenie ARCH, vyzdvihujúce pozoruhodné diela na domácej architektonickej scéne. Pri príležitosti súťaže Vinum Superbum, organizovanej Štátnou veterinárnou a potravinovou správou, získala architektonická pýcha Karpatskej perly ďalšie ocenenie „Corporate Identity“ udeľované Spolkom architektov Slovenska.

Ocenenie ako také bolo vtedy na Slovensku udeľované prvýkrát. Pozornosť bola venovaná spojeniu architektúry budovy s degustačnými priestormi a dizajnom grafík vínnych kolekcií a úspech Karpatskej perly bol naozaj zaslúžený.

Vo svojom portfóliu významých vinárskych ocenení ich má Karpatská perla nespočetné množstvo. Je pravidelným účastnikom slovenského Národného salónu vín, českej medzinárodnej súťaže Oenoforum, Prague Wine Trophy či AWC Vienna vo Viedni a mnohých ďalších- neobišla ani Japonsko. Zo všetkých odchádza Karpatská perla s uznaním tvrdej a poctivej práce v podobe medailí. V rokoch 2011 a 2012 bola ocenená ako „Vinárstvo roka“ Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

 

Odkiaľ prichádzajú perly

„Perly sa rodia vo vinohrade.“ Pláne pokryté viničmi sú dôležitou súčasťou pre zrod lahodných bobúľ, ktoré sa premenia na poklad v podobe vína. V súčasnosti vinárstvo disponuje troma vinicami v oblastiach Šajby a Kramáre, Suchý vrch a Noviny.

Všetky tri sa nachádzajú v malokarpatskej oblasti a veľká časť vín pochádza práve z týchto vlastných vinohradov. V oblasti Suchý vrch možno objaviť, okrem iných, odrody Pálava, Devín, Aurelius či Alibernet. Noviny sú typické Veltlínom a na Šajbach a Kramároch dominuje Rizling rýnsky. Spektrum odrôd ponúkané vinárstvom je veľmi pestré a rôznorodé.

Tie sú rozdelené do siedmich kolekcií: Mladé víno, Jagnet, Varieto, 4 Živly, Karpatská Perla, Dilemúre a Ľadové víno. Každá z kolekcií má svoj osobitý charakter- svieži a harmonický Jagnet alebo prírodne sladké vína Dilemúre. Všetci si tu nájdu svojho favorita, ktorý ich svojou chuťou a arómou prenesie priamo do viníc, kde sa rodia perly medzi vínami. V ponuke je aj čistá hroznová šťava pod názvom Bobulo, na ktorej si môžu pokojne pochutnať aj tí najmenší. 

Víno, pripravované s láskou a vášňou, kvôli ktorému sa oplatí sympatické Šenkvice navštíviť. Príjemné prostredie vinárstva Karpatská perla, na úpätí Malých Karpát, je stelesnením pohodovej atmosféry. Len čo vstúpite do priestorov, spájajúcich v sebe osobnosť pôvodnej budovy a očarujúcu rekonštrukciu, zmocní sa vás príjemný pocit, ktorý sa vás bude držať zaručenie ešte dlho.

Lahodné víno, milí ľudia, gurmánske špeciality- jednoducho kombinácia toho najlepšieho. Na víne Karpatskej perly si môžete pochutnať nie len v priestoroch vinárstva, ale aj v pohodlí vášho domova.

Zakúpiť si niektorý zo skvostov medzi vínami je možné priamo vo vinotéke Karpatskej perly, ale aj na našej webovej stránke.

© 2009-2018. Higher s.r.o. Všetky práva vyhradené